Monday, January 10, 2011

Ball (1) and Ball (2) are Greek Words!




α)BALL!!!!!!!!


όχι φίλοι μου, το ball δεν είναι από το μπάλα, μην κάνετε χαρά ότι το βρήκατε και ότι σας λέω το obvious.

Η λέξη ball είναι αντιδάνειο. Εμείς πήραμε το "μπάλα" από τους Άγγλους. Αντιδάνειο πάει όμως να πει ότι εμείς τους δώσαμε τη λέξη και την έκαναν "ball" και μας άρεσε και την πήραμε πίσω. Από ποια λέξη μας όμως αυτοί έφτιαξαν την μπάλα;

Είστε έτοιμοι;

Διαβάστε λοιπόν.

Πήραν το αρχαίο μας ρήμα "βάλλω" που σημαίνει ρίχνω αντικείμενα σημαδεύοντας (μπορείτε να κάνετε τη σύνδεση) και αρχικά δημιουργήθηκαν λέξεις όπως Ballistics(πορεία σφαίρας) και έπειτα γεννήθηκε η έννοια της μπάλας ταυτόχρονα με τα παιχνίδια.



β) BALL (με την έννοια του χορού σε επίσημες αίθουσες)

Αυτή η έννοια δεν πέρασε πίσω στα ελληνικά, έμεινε σε ευρωπαικές χώρες κι εμείς την απορρίψαμε στη Δημοτική λόγω της επικράτησης της λέξης "χορός".

Έτοιμοι; (όπως κράζει κι ο Ρουβάς;)


Στα αρχαία Ελληνικά "βαλλίζειν" (από το βάλλω) σήμαινε και χορεύω λόγω του ότι ο χορός εθεωρείτο άθλημα αφού κυριολεκτικά οι χορευτές ...έριχναν το κορμί τους με αθλητικό τρόπο από δω κι από κει! Μάλιστα κύριε οι αρχαίοι! Χόρευαν τον Πεντοζάλη ...αλά χιπ-χοπ!



Κι εμείς λέμε μπάλα και νομίζουμε πως ... αγγλίζουμε! Κι όμως, εκείνοι είναι που ελληνίζουν! Να το ξέρουν άραγε οι άγγλοι ότι η μπάλα δεν είναι μόνο στρογγυλή αλλά και... ελληνική;

Καλά ...σουτ λοιπόν για τους πολλούς μου φίλους που αγαπούν το ποδόσφαιρο και την καλαθόσφαιρα (θα δω και για το σουτ αν είναι ελληνικό σε άλλη έρευνά μου)

No comments:

Follow me fb