Sunday, July 07, 2013

POPOCATEPETL: A GREEK TOPONYMY?


ΠΟΠΟΚΑΤΑΠΕΛΤ.
Το όνομα του ηφαιστείου που είναι έτοιμο να εκραγεί στο Μεξικό. Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη κορυφή στο Μεξικό, με ύψος πάνω από 5,000 μέτρα.
Ένα μεγάλο ηφαίστειο, έτοιμο να εκτοξεύσει στον ουρανό τόνους λάβας και στάκτης.
Διερωτήθηκε κανείς από που πήρε το όνομα αυτό εδώ και χιλιάδες χρόνια;
Το wikipedia αποδίδει το όνομα στην εξής ετυμολογία: "The name Popocatépetl comes from the Nahuatl words popōca [poˈpoːka] 'it smokes' and tepētl [ˈtepeːt͡ɬ] 'mountain', meaning Smoking Mountain. The volcano is also referred to by Mexicans as El Popo." (http://en.wikipedia.org/wiki/Popocatépetl)
... Εμ, λοιπόν, θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω, έτσι;
θεωρώ ότι μια άλλη πιθανή ετυμολογία είναι το επιφώνημα δέους `ΠΩ-ΠΩ!` και η αρχαία ελληνική λέξη `ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ` για το θεαματκό γεγονός εκσφενδόνισης όλων εκείνων των τεράστιων φλεγόμενων κομματιών γης και μαζών μάγματος.
Κατά την άποψή μου η δόμηση Ποποκα και Τεπετλ με βάση την τάση των Νοτιοαμερικανών ιθαγενών να ενσωματώνουν περιγραφικές προτάσεις σε λέξεις επωνυμιών και τοπονυμιών είναι αφαιρετική, και έτσι η λέξη θα ήταν `POPOTEPETL` χωρίς την σφηνωτική προσθήκη του άρθρου `ka` (it) εφόσον ήδη το αντικείμενο, το οποίο είναι το βουνό (tepetl) που λειτουργεί ως υποκείμενο στην πρόταση ήδη υπάρχει στη λέξη, άρα το δεικτικό αντικείμενο θα ήταν πλεονασμός.
Γνωρίζοντας ότι οι Έλληνες έφθασαν στην Νότια Αμερική και εκπαίδευσαν τους Μάγια και τους Αζτέκους χιλιάδες χρόνια πριν τον Αμέρικο Βεσπούκι και το Χριστόφορο Κολόμβο, δεν υπάρχει λόγος να μην έγινε η επονομασία αυτή από Έλληνες που ζούσαν με τους ιθαγενείς.
Μια παραλλαγή της πιο πάνω εκδοχής θα ήταν το `ΠΟΠΟ` να μην προέρχεται από το επιφώνημα δέους αλλά όντως από τη Μαγιαϊκή λέξη για τον καπνό σε υβριδικό συνδυασμό με την ελληνική λέξη καταπέλτης που σίγουρα θα έκανε μεγάλη εντύπωση σε όποιο αρχαίο θα την άκουγε, ειδικά αν οι έλληνες έδειξαν και καταπέλτες στους φίλους τους ινδιάνους για να τους εντυπωσιάσουν ακόμη περισσότερο.
Επειδή, φίλοι μου, στα αρχαία χρόνια, ό,τι έκαναν οι Έλληνες ήταν πρωτοποριακό, πρότυπο για άλλους λαούς και εντυπωσιακό. Και δόμησε το Δυτικό Κόσμο για πάντα.

No comments:

Follow me fb